Medische specialisten en zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers zijn voortdurend in beweging en hebben veel te maken met het tillen, verplaatsen en verzorgen van patiënten. Dit zijn veeleisende taken voor het bewegingsapparaat. Maar liefst 85% van de medewerkers in de zorg kampt met lichamelijke klachten. 23% van de medewerkers kan wegens rug-, nek- en schouderklachten het werk niet meer uitvoeren.

Tegenwoordig worden er verschillende hulpmiddelen gebruikt om de fysieke belasting te verlagen, zoals tilliften, glijlakens en verstelbare bedden. Toch ontkom je hiermee niet aan fysieke overbelasting.

Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar de organisatie. Is er voldoende afwisseling in taken? Hoe lang duurt een shift? Hoe vaak hebben de zorgmedewerkers pauze? Meestal is hier niet veel meer aan te veranderen.

Het komt dan vaak neer op de zorgmedewerkers zelf. Er wordt verwacht dat zij de juiste manier van tillen en bukken toepassen, maar het draait vaak om snel handelen waardoor de eigen werkhouding wordt vergeten.

Lees hier meer over onze braces 


Chirurgie - 

Erwin P. Heine, MD, MSc

" De PAEXO Shoulder is een zeer prettig exoskelet, waar goed mee is te werken. Het verlicht onze handeling waardoor er langer met hoge concentratie kan worden gewerkt en het verminderd de piekbelasting van mijn schouderspieren " Tijdens het opereren komt het regelmatig voor dat de chirurg in een ongemakkelijke houding komt te staan. Denk aan een statische werkhouding met veel repeterende bewegingen van de bovenste extremiteiten en een voorovergebogen houding van de romp en nek. Ook houdingen waarbij de schouders opgetrokken en de bovenarmen geheven zijn komen voor. Uit een samengestelde dataset van 7112 chirurgische specialisten bleek dat 74% lichamelijke klachten heeft. De klachten komen voornamelijk uit de nek (53%), rug (51%), schouders (51%) en handen (33%).

Welke aanpassingen zijn nodig om deze fysieke belasting te verminderen? Er wordt al gebruik gemaakt van verstelbare operatietafels, voetbediening en zelfs robot-geassisteerde chirurgie. Alhoewel dit laatste nog moet blijken of dit op lange termijn bijdraagt aan een afname van fysieke klachten.

Een andere uitkomst zou een aanpassing kunnen zijn aan de werkschema’s van een chirurg, bijvoorbeeld een halve dag inplannen met spreekuren en een halve dag chirurgie.

Er wordt verwacht van chirurgen dat zij hun werkplek zo inrichten dat ongemakkelijke werkhoudingen worden voorkomen. Echter rapporteren chirurgen  dat neutrale werkhoudingen worden belemmerd door de instrumentarium met ongunstige handvatontwerpen, beperkte verstelbaarheid van de operatietafels en de positionering van de beeldschermen.

​Wanneer deze mogelijkheden al zijn toegepast of overwogen, zou een exoskelet en/of brace een oplossing kunnen bieden. Lees hier meer over welke producten geschikt zijn voor uw sector.

 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn